Thursday, November 11, 2010

Kepentingan Akidah

Mengapa mencari yang lain dari Islam

Kerana mereka jauh dari al-Qur’an. Al-Qur’an tidak dibaca dan tidak dihayati maknanya. Tanya diri tuan puan adakah aku membaca al-Qur’an setiap hari sekurang-kurang satu muka surat. Adatak dirumah aku al-Qur’an terjemahan milik aku yang aku baca setiap hari. Fungsi al-Qur’an ialah sebagai makanan kepada ruh dan ubat kepada jiwa dan ruh satu bahagian dari unsur diri kita. Al-Qur’an bukan diturunkan untuk ajar kita buat bangunan yang hebat-hebat atau ajar satu masakan yang hebat atau ajar buat kereta buat teknologi yang hebat-hebat tetapi semua apa yang ingin kita tahu ada dalam al-Qur’an al-Qur’an buka buku resipi tapi al-Qur’an boleh bagi tahu cara nak wat pelbagai jenis kek macama mana?

وَمَا أَرْسَلْنَا قَبْلَكَ إِلاَّ رِجَالاً نُّوحِي إِلَيْهِمْ فَاسْأَلُواْ أَهْلَ الذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ

Dan Kami tidak mengutus Rasul-rasul sebelummu (wahai Muhammad) melainkan orang-orang lelaki yang Kami wahyukan kepada mereka (bukan malaikat); maka bertanyalah kamu kepada Ahluzzikri jika kamu tidak mengetahui. (al-Anbiyak: 7)

Ayat ini menceritakan kepada orang musyrik kalau dia tak tahu pasal agama hendaklah dia Tanya begitu juga kalu kita tidak tahu sesuatu kita belajar kita tanya orang yang pakar dalam bidangnya


Islam sumber yang autentik

Semua agama menyeru kepada kebaikan dan memang kita tidak dapat nafikan tapi tidak bererti ia agama yang benar. Kenyataan yang paling benar adalah dari sumber yang sahih begitu juga dengan agama yang benar mestilah dari sumber yang sahih. Sumber yang paling sahih dan paling benar di atas mukabumi ini ialah al-Qur’an. Kewujudan sebarang unsur yang sama dengan ajaran para nabi tidak memestikan bahawa ia bersumberkan wahyu langit sepenuhnya, bahkan ia adalah sekadar penyerapan ajaran langit tersebut ke dalamnya apa yang pasti kajian yang mendalam terhadap kebanyakan teks-teks agama purba dan silam menetapkan bahawa wujudnya kesepakatan atau persamaan terhadap sebahagian makna-makna al-Qur’an dan al-Sunnah. Ini membuktikan dua noktah penting:

1- Asal usul agama ini adalah dari langit

2- Setiap ummah telah diutuskan rasul kepadanya

Agama hindu sebagai agama yang tertua di atas mukabumi ini juga pada asalnya adalah dari agama langit tapi kerana lamanya masa maka ia tidak selamat dari berlaku penyelewengan dari agama asal mereka juga sebenarnya percaya kepada tuhan yang maha esa yang datang dalam pelbagai simbol oleh itu ada- etika dalam agama tersebut etika yang baik sebagai saki baki dari ajaran langit . Menurut seorang pengkaji ilmu perbandingan agama Mahmuyd abu al-Faid yang saya petik dari doktor Abdullah Mustapha Numsuk dalam kajiannya Buddhism its history, belief and relationship with suffism bahawasanya agama Buddha yang merupakan serpihan dari agama Hindu telah melalui tiga circulatioun pusingan:[1]

1- Ajaran yang berasal dari agama tauhid agama yang mengesakan Allah yang merupakan agama hindu kuno yang berasal dari Al-Sami yang dinisbahkan kepada sam b. Nuh anak nabi Nuh yang diambil dari ayahnya Nuh dan Nuh dari Allah S.W.T-agaknya tok sami tok sami dari situ agaknya (agak-agak). Tengok pakaian tok sami macam baju ihram yang dipakai oleh kita sewaktu nak mengerjakan haji. Ajaran nabi Ibrahim pakai macam tu yang kita dok pakai. Bukan kita tiru tok sami tapi ajaran dari Allah. Dia pun boleh jadi kalu tengok asal. Tapi boleh jadi tiada sumber yang pasti dari Allah seperti kita. Begitu juga amalan meditasi dan yoga dalam agama Hindu. Menurut Dr Malik Badri dari UIA dalam kajiannya al-Tafakkur min usyahada ila al-Syuhud: Dirasah al-Nafsiyyah al-Islamiyyah. Pengamatan asal usul meditasi trasendental dalam agama-agama Timor kuno Serta kemiripannya dengan amalan tafakur dan tasbih, telah mendorong Prof abu a’la al-Maududi menyimpulkan bahawa agama Buddha dan Hindu dahulunya termasuk agama yang benar tetap kemudian diselewengkan. Sekarang yang tinggal hanya bentuk-bentuk ritual yang masih memiliki faedah yang tampak seperti meditasi. Tujuan agama yang sebenar iaitu mengarahkan manusia untuk bermeditasi beribadat dan bertasbih kepada Allah serta merenungkan ciptaannya sudah terabai dan hilang. Dunia barat kemudian mengambil metode meditasi ini setelah terbukti berfaedah besar dalam bidang kedoktoran. [2] (Bayangkan gambaran bersila duduk yoga adalah gambaran hidup seorang mukmin yang sedang duduk bersila setelah melakukan solat kemudian tenggelam dalam tafakur, merenungkan kebesaran Allah S.W.T sambil mengulang-ulang bacaan takbir tasnih tahlil dan tahmid

Bolehkah amalkan Yoga

Fatwa kata tak boleh tak boleh saya bukan mufti. Tafakur dalam Islam dan meditasi trasedental tanpa akidah dan konsep yang benar mengenai alam dan kehidupan bagaikan dua orang penyelam yang masuk ke dalam laut penyelam yang satu mendapatkan permata yang mahal dan bernilai manakala yang satu lagi tidak mendapat apa-apa kecuali binatang kecil-kecil yang tidak berguna’Kebahagian yang sebenar ialah kemurnian tauhid dekat dengan pencipta Allah S.W.T.

Yoga pada step yang lebih tinggi dok dalam gua dalam hutan untuk sampai englighten pencerahan Kenapa kita nak cari yang berat susah yoga kena dok dalam gua dalam hutan untuk Islam dah ganti yang lebih baik tak perlu gi gua. Nabi sebelum diberi wahyu memang dok bertapa dalam gua tetapi setelah diberi anugerah yang agung nabi tak gi dok dah dalam gua nak bertapa nak cari ketenangan iktikaf dalam masjid itu lebih baik. Yoga makan bertih latihan-latihan yang dilalui mereka boleh tak makan apa-paa selama berhari-hari puluhan hari cukup makan bertih Islam ajar puasa yang lebih baik untuk capat takwa:

2. Peringkat kahin sami pendeta Brahma dan lambang-lambang. Pada waktu ini munculnya trinity dalam agama Hindu Tuhan Brahma, Vishnu dan Siva. Yang demikian itu setelah berlalunya tempoh yang panjang dari masa pertama di atas[1] Dr Abdullah Numsuk h. 80.

[2] Malik Badri h. 44

No comments:

Post a Comment